poniedziałek, 23 czerwca 2014

Jak zrobić loda (krok po kroku)?

Każda żona powinna posiąść umiejętność robienia loda.
Lodów właściwie - nie da się przecież poprzestać na jednym!


Finalnie jednak nie o ilość chodzi (no chyba że chodzi), tylko o jakość.
A jakościowo powinno być tak, żeby nie trzeba było lodziarek za plecami żony szukać...

Lepiej więc się przemóc (no chyba że się przemagać nie trzeba, bo się lubi i umie) i robić to w domu. niż "nicnierobieniem" wypychać chłopa z domu i skazywać go na płacenie na mieście za "niewiadomoco".
Po pierwsze na mieście to nigdy nie mamy pewności co do warunków higienicznych, a po drugie - im więcej chętnych tym niby usługi lepsze , ale i w pośpiechu robione więc nie dopieszczone...

Przejdźmy więc do konkretów... Jak zrobić loda?
Przepisów, podpowiedzi i sugestii jest w internetach cała mnóstwo.

Doprecyzujmy więc: jak zrobić świetnego loda nie narobiwszy się przy tym ponad miarę?
Ważna jest technika.
I lodówka.
I zamrażarka.
I wiatrak (wewnątrz chłodziarko - zamrażarki), który był łaskaw odmówić posłuszeństwa po pięciu latach kręcenia się dla naszej chłodnej przyjemności.
Technicznie rzecz ujmując: zepsuła się nam lodówka, a dokładnie ów wiatrak, co to chłodził wnętrzności i zawartości.

Przerzuciliśmy więc pewnego wieczoru nabiał i wędliny z lodówki (temperatury oscylowały w okolicach 12 stopni) do zamrażarki (która porzuciła temperatury ujemne na rzecz około 5 stopni na plusie).
Postanowiliśmy w ten przebiegły sposób wykorzystać zepsutą zamrażarkę jako lodówkę i w miarę bezboleśnie przeczekać do wizyty pana z serwisu.
W nocy jednak zamrażarka przeżyć musiała swoisty kryzys tożsamości (będą jej wmawiać, że jest lodówką - phi!) i rano okazało się, że wszystko w zepsutej zamrażarce zamarzło (o ironio!).

Z pewną taką nieśmiałością... wyciągnęliśmy serki.
Zmrożone.
Totalnie.
Totalnie rewelacyjne! W życiu takich dobrych lodów nie jadłam!

Podsumowując:
JAK ZROBIĆ LODA
Instrukcja krok po kroku.

Do zrobienia loda potrzebne są:
- dobre chęci
- lodówka i zamrażarka 
(niekoniecznie w stu procentach sprawne)
- serek śliwkowo - orzechowy z rodzynkami (Lidl)

Krok I
Wkładasz serek do zamrażarki.

Krok II
Wyjmujesz zamrożony serek.
Gotowe.

W skrócie: 
wkładasz - wyjmujesz, wkładasz - wyjmujesz, wkładasz - wyjmujesz...
Czynność powtarzasz wielokrotnie.

!Om nom nom!





10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. prawda? Ja tam nie lubię sobie życia komplikować (przepisami) i narażać zdrowie (lodem na mieście można się struć, oj można...) :D

      Usuń
    2. Aż chyba też dzisiaj zrobię :D

      Usuń
    3. Zdążysz? Późno już... Nie wiem czy się przed północą zamrozi... :P

      Usuń
    4. wkładasz - wyjmujesz, wkładasz - wyjmujesz, wkładasz - wyjmujesz... zdążę ;)

      Usuń
  2. No ja się tylko zastanawiam, czy za takiego loda, też można dostać nową torebkę/sukienkę/aparat ? Czy lepiej pozostać przy tradycyjnych ?


    :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ów lód jest wart około 1.70zł. Cudów się nie spodziewaj ;)

      Usuń
  3. Jesteś cudowna!!!!! <3 Elwira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę dobre te lody wychodzą - spróbuj sobie zrobić :D

      Usuń

Komentuj, na zdrowie!

AddThis